Със нов законопроект се въвежда нова финансова тежест за битовите потребители

...
Със нов законопроект се въвежда нова финансова тежест за битовите потребители
Коментари Харесай

Обявиха нова такса без водомера да върти сметка

Със нов законопроект се вкарва нова финансова тежест за битовите консуматори - цена за достъп, която ще се заплаща без значение от използването или не на услугата.

Промени в метода на установяване на цената на водата, планува нов Закон за водоснабдяването и канализацията, качен за публично разискване. Той е разработен  въз основа на законопроекта, направен през септември 2022 година от работна група, образувана със заповед на министъра на районното развиване и благоустройството, като се резервират поставените цели във разновидността на законопроект от 2020 година, прецизирани в сходство с условията на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Законопроектът планува ръководството на ВиК бранша да става на правилото една област, една асоциация по ВиК, един ВиК оператор. За задачата се оферират 28 обособени територии, които съответстват с административните области, като за всяка от тях ръководството се реализира от асоциация по ВиК, а обезпечаването на дейностите и услугите е посредством възлагането им на ВиК оператор. В случаите, в които такова обединяване следва, съответните общини ще бъдат включени в асоциацията по ВиК, общинските активи ще бъдат предоставени за ръководство на асоциацията и правата на ръководство ще се упражняват посредством решенията на асоциацията.

Регулирането на ВиК услугите ще се реализира от Комисията за контролиране на ВиК услугите, която ще се избира и регистрира пред Народното събрание.

Определя се редът, по който ще се реализира регулирането на качеството на ВиК услугите и на цените им. Конкретиката и по двете обаче занапред ще се създава в наредби, които би трябвало да одобри Министерски съвет. Записано е обаче, че ВиК операторите би трябвало да създават бизнес проекти за период от 5 години, които комисията ще утвърждава.  Цената на водата пък ще се дефинира от два съставния елемент – такса достъп до услугите по типове, която ще е непрекъсната, и изменчив съставен елемент – цена на куб.м потребени количества.

Основните способи, по които ще се реализира регулирането на цените са „ Норма на възвръщаемост на капитала “ („ разноски плюс “) или „ Горна граница на цени “ или „ Горна граница на доходи “.

1.„ Норма на възвръщаемост (разходи плюс) “, при който комисията утвърждава цени и следи настоящо фактическите стойности на нужните доходи на ВиК оператора и техните съставни елементи. Продължителността на регулаторния интервал се дефинира с решение  на комисията, признато не по-късно от 9 месеца преди неговото начало и не може да бъде по-кратка от една година. Следващ регулаторен обзор се прави по самодейност на комисията или на ВиК оператора при основни отклонения сред утвърдени и действителни разноски и/или възвръщаемост по преценка на комисията. Тя прави периодически регулаторни прегледи, които включват разбор и оценка на разликата сред одобрения бизнес проект на ВиК оператора и действителното му осъществяване.

2. „ Горна граница на цените “, при който комисията по едно и също време утвърждава цени на ВиК оператора за първата година от регулаторния интервал и утвърждава цени за идващите години от регулаторния интервал, които се променят в края на ценовия интервал. Регулаторният интервал е с дълготрайност пет години.
 
3. „ Горна граница на приходите “, при който комисията по едно и също време утвърждава доходи на ВиК оператора за първата година от регулаторния интервал и утвърждава доходи за идващите години, които се променят в края му.

istock

По време на регулаторния интервал цените могат да се променят при съществуване на условия, чието настъпване не е било допустимо да се планува при одобряването на цените, написа още в законопроекта.

Предлагат нови сметки за вода

При контролиране на цените на ВиК услугите комисията се управлява от:

1. съблюдаване от страна на ВиК операторите на правилото на единна цена на ВиК услугите, предоставяни на потребителите по типове услуги на обособената територия, като за услугата „ филтриране на отпадъчни води “ цената може да се дефинира диференцирано за групи консуматори според от степента на замърсеност;

2. съблюдаване на правилото на единна цена за продажба на вода на други ВиК оператори;

3. сходство сред икономическата част на бизнес проекта и предлаганите цени;

4. възстановяемост на стопански обоснованите разходи;

5. използването на стопански обоснована норма на възвръщаемост на инвестиции капитал;

6. сходство сред цените и действителните разноски за даване на ВиК услугите;

7. обществена търпимост на цената на ВиК услугите;

8. използване на правилото „ замърсителят заплаща “;

9. отбягване на кръстосано субсидиране.
 

Регламентирано е комисията да дефинира обществена търпимост на цената на водата за съответната административна област на базата на минимално месечно ползване на вода за питейно-битови цели и медианния приход на разположение от домакинство по данни на Националния статистически институт на годишна база за съответния район.
 
Според мнение на институцията на омбудсмана обаче със законопроекта се вкарва нова финансова тежест за битовите консуматори - цена за достъп, която ще се заплаща без значение от използването или не на услугата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР